CX500 van Jottum

Willem aka Jottum wil graag zijn CX500c aan de voorkant verlagen. Maar niet door de voorvorkpoten door het balhoofdplaten te laten zakken maar door het balhoofd onder een andere hoek te plaatsen… Hier het voorbeeld:

Er gingen wat e-mailtjes heen en weer over de ideeën en hoe het aan te pakken.

Ik bedacht een systeem waardoor de vooras recht zou blijven ten opzichte van de onderste ogen van het motorblok. Twee M8 draadeinden en twee 12mm stalen buisjes en twee stalen strippen moesten er, samen met een spanband, voor zorgen dat het balhoofd gecontroleerd onderuit zou zakken. De draadeinden zouden gemonteerd worden in de onderste twee ogen van het motorblok. Aan de buizen heb ik de twee strippen met gaten er in gelast. Door die gaten monteer het geheel aan de onderste montagebouten van de remblokken.

De afspraak werd gemaakt dat we op 27 december de lasklus zouden klaren. Om 10 uur zou Willem met de auto met aanhanger en de motor daar op bij mij zijn maar vanaf een parkeerplaats bij Diemen belde hij dat het wat later werd. Rond 10.30 belde Willem dat hij met pech stond op een kilometer of 5 bij mijn huis vandaan. Ik besloot daar even heen te rijden maar gaf al aan dat ik waarschijnlijk niets voor hem kon doen. De wegenwacht was al gebeld toen ik aan kwam en Willem nog even aan de telefoon met een collega. Na dat gesprek probeerde Willem nog een keer te starten… en natuurlijk sloeg de motor meteen aan!! Binnen 2 minuten was ook de ANWB man er ook en die kon helaas niets doen want de auto deed het weer!! Willem reed achter mij aan naar mijn huis. Na een kopje koffie besloten we naar mijn garage te rijden. Die moest natuurlijk eerst ontruimd worden, drie motoren moesten even onderdak krijgen in de garage van de buurman.

De klus kon beginnen!

Het systeem werd gemonteerd en de afstand van de vooras tot de blokogen was 57cm. Een streep met een watervaste viltstift werd gezet. De flex ging in het frame.

 

Na het flexen moest er nog een stukje gezaagd worden. Dan denk je “nu trekken we hem even open…” jaja… helaas was dat niet meteen waar. Een aantal koud-beitels moesten er aan te pas komen om de flex en zaagsnede open te buigen. Na flink wrikken en wat extra gewicht op de motor ontstond er een gat die onderaan ruim 2cm was. Willem dacht op 45 graden uit te willen komen maar aangezien er ff geen gradenboog in de garage aanwezig was moesten we het met een passer en een winkelhaak doen. 45 graden leek teveel en we stopten eerder. Een dikke strip werd onderin het gapende gat gelast. Het dichtlassen kon beginnen.

Een trapezium vormige plaat werd uitgeflexd en gebogen in de vorm van het frame. Onderaan begonnen met dichtlassen en steeds verder aankloppen en weer lassen en dicht klemmen met een tang. Dan komt dit resultaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Willem op het resultaat.

Als ik het zo meet komen we toch nog op ongeveer 55° uit. Een hele vooruitgang ten opzochten van de originele 64°.

Door een overstromende carburateur was het helaas onmogelijk om een testrit te maken.

 

Terug naar de hoofdpagina