Het ontstaan van de PAv aanhangers.

De kleine letter v in de aanhanger naam is correct hoewel vaak de naam als PAV word geschreven (spreek uit als Paff) Het eerste artikel over de nieuwe aanhanger werd geschreven door Svete Motoru (een Tsjechisch motor tijdschrift) nummer 2 van januari 1960. De PAv aanhanger werd ontworpen en voor het eerst gebouwd in de Jiriho Dimitrova fabriek in Letnanech een industrie gebied van Praag. De eerste PAv werd getest bij de N.P Mototechna fabriek en werd aanvankelijk gemaakt van Dural metaal plaat; Het gewicht is maar 18Kg. (Dural metaal is een legering van aluminium wat gebruikt word in de vliegtuig industrie vanwege de grote sterkte)

vozik1 vozik3vozik2

Een vroege PAv aanhanger, dit type ben ik nog nooit tegen gekomen.

Echter, er zijn weinig PAvs bekend die gemaakt zijn van Dural plaat. Al de PAVs die ik heb gezien zijn gemaakt van plaat staal. De PAV aanhanger is ontwikkeld in een aantal stappen, PAv, PAv 40, PAv 40/b, PAv 40/c en de PAv 41. Voor de typen zijn nooit productie data afgegeven. Van de PAv 40/b is bekend dat die geproduceerd is vanaf december 1968. De PAv is geproduceerd is vanaf de late jaren 50 tot 1972. In het begin van 1964 is de fabricage van de PAv verhuisd naar de Kovozavody Semily fabriek in Roztoky. In dat jaar produceerden zij 1100 aanhangers.

pav40

( Kovazavody Semily- In 1949 startte een co-operatie van kleine metaal/plaat bewerkende bedrijven. In 1953-1955 werd de co-operatie van gespecialiseerde metaal bewerkers gecentraliseerd onder de naam Kovazavody Semily. Temidden van allerlei andere metaal producten zoals blikken kinderspeelgoed werden de PAvs gemaakt. Tussen 1990 en 1993 werd de Kovazavody fabriek geprivatiseerd en ging verder onder de naam Vista Semily welke nog steeds bestaat en zij produceren nog steeds metalen en kunststof speelgoed)

Over de kleuren. Uit de informatie in het artikel in de Svete Moturu blijkt dat de aanhangers in het begin alleen leverbaar waren Jawa rood en zwart. In de tweede helft van 1965 werd de PAv ook in licht blauw, marine blauw en koraal rood verkocht. De Svete Moturu beschrijft verder de verbinding tussen de motor en de aanhanger. In de technische specificaties van de PAv 40 staan twee soorten verbindingen beschreven, de M verbinding voor de standaard motoren en de MS verbinding voor de sport motoren met 19 wielen. De PAv 40 paste achter motoren van Jawa en Jawa CZ met motor capaciteit 125cm3-350cm3 en de Cezeta scooter van 175cm3.

Voor de PAv 41 waren er vier verbindingen, de M en de MS netzo als bij de PAv 40 en twee nieuwe verbindingen, de UZ voor de CZ motor type 476 en 477 met 18 wielen en de UJ voor de Jawa type 623 en 633.

Creativelingen bedenken allerlei aanpassingen op hun aanhanger

rekje3 rekje6

Later kwamen de PAv 100s die alleen geschikt zijn om achter de auto te trekken.

foto05 foto04foto06

 

 

previous

Terug naar de hoofdpagina