GL500

Hier een verslag over de “restauratie” van de GL500 met het Velorex 562 zijspan.

gl500-zijspan

Zo staat de GL500 van Jasper op de Honda CX500 site.

Mei 2006 :

Ik wil jullie even laten weten hoe het mij is vergaan met het lekkende cardan. De één zei: ff de keerring vervangen en de ander rade aan om toch maar het geheel te vervangen.

Zaterdag middag heb ik de krik onder het GL span gezet en de boel er onder uit gehaald. De grote krans voelde wat hobbelig aan met verdraaien en dus heb ik de afdicht ring er maar uit getikt. Ik schrok van wat ik toen zag: een hoop gruis en geen kooien meer tussen de lager kogels.

Het snelste wat ik kon doen was Frans BrinkCX bellen, hij bood eerder één van zijn spare cardannen aan. Zijn CX cardan heb ik onder mijn GL gezet en dat paste zonder enige moeite. Ik heb er nu eerst dunne inloop olie ingedaan, er een paar honderd kilometer mee gereden en nu ga ik er de echte cardan olie in doen.

Zo zie je maar weer, de CX en de GL hebben veel gemeen!

Frans, bedankt voor het cardan en ehh... de jonge komt er aan.

Na een lange tijd niets aan de zijspan te hebben gedaan is er nu dan toch een verandering gekomen aan het span! Het is weer een echte Silverwing Interstate aan het worden! Bij de aankoop van de Zilveren Silverwing kreeg ik ook een zwarte GL kuip mee. Helaas zonder een ruit erbij. Ik ben wat gaan passen en meten en merkte dat vrij makkelijk de kuip te monteren was. Ik had er helaas ook geen kabel bij die tussen de kuip en de elektra kast op de voorvork. Ik had al eens op het CX forum en op het Silverwing forum laten weten dit allemaal te zoeken. Helaas kwam daar geen reactie op. Ik belde met Bikers Best, de motorzaak voor Goldwing rijders (met een grote buidel). “Nee, tweedehands ruiten verkoop ik niet” was wat ik te horen kreeg. Verder zoeken dus. New Field in Almere maar eens gebeld en ja hoor geen probleem, “kom zaterdag middag maar langs. Er ligt wel wat voor je.” Kreeg ik toen tehoren. Daar aangekomen op de zaterdag middag stond er inderdaad een ruit voor mij klaar. En heb je ook spiegels en een kabeltje? Heb je helemaal geen spiegels nu? Was de vraag… Jawel maar op het stuur. Nou, lekker laten zitten die dingen dan hoef je ze dus niet te kopen! (dat is nou taal waar ik van hou). Een kabeltje, er werd even heftig gezocht en ja hoor ook die was er. En het is voor een zijspan? “Ja” antwoordde ik. Dan is het slim om je elektra kast deksel te vervangen door een verzwaarde versie… En zo kreeg ik een deksel mee van 3 kilogram!! Hierdoor zal de opwaartse druk van de kuip door de rij wind gecompenseerd worden. Ik kan me er wel wat bij voorstellen hoewel waarschijnlijk niet bij de snelheden waarmee ik rij. Maargoed voor €5,00 3kg ijzer is toch het proberen waard…

mini-DSCF0408mini-DSCF0414

Zo begint het weer op een Wing te lijken… Het stuur steekt nog wel wat onbenullig uit.

mini-DSCF0412

Dit is nou het verschil in deksel! 3kg… nou nog kijken of het met rijden ook scheelt…

 

Een nieuwe tijd breekt aan!

Het is al een tijd nodig dat het span een grote beurt krijgt. Vandaar dat ik A B de vraag gesteld heb of hij een bus legergroen voor mij kon regelen. Dat kon maar ik moest geduld hebben. Toen ik drie dagen later voor iets anders bij hem langs kwam zij hij “het staat klaar in de kelderkast hoor, er is alleen een half litertje uit”. Nou, das voor mij geen probleem hoor, 4,5 liter moet genoeg zijn. Vandaar dat ik begonnen ben met het schilderen van de Velorex. Vooral het frame ervan is echt aan een schilderbeurt toe. Ik ben helemaal niet zo militaristisch maar dit is wel erg leuk. De GL500 moet ook nog, dit zal wel deze zomer gaan gebeuren hoop ik. Er moet nog een en ander bij komen zoals munitie kisten, een jerrycan en hier en daar een tekst en logo er op.

mini-DSCF0745mini-DSCF0743

 

mini-DSCF0744

mini-DSCF0741

mini-DSCF0740

mini-DSCF0739

mini-DSCF0746

Ook buur Guido was erg te spreken over het resultaat. En ik ook!  Nu is langzaam aan ook de SilverWing aan de beurt om groen te worden. De makkelijke delen zoals de tank, zijkapjes en de kuip waren natuurlijk het aanlokkelijkst om mee te beginnen. Dan zie je al meteen hoe het gaat worden. Voor in de kuip heb ik op de CX-club onderdelen beurs in Veghel een console gekocht waar een radio en twee luidsprekers in passen. De console is inmiddels groen, een radio heb ik er voor maar nu nog een leger antenne (eens zien of daar aan te komen is) en een setje luidsprekers van Ø 100mm met een kunststof conus die tegen een drupje regen kunnen.

mini-DSCF0790

mini-DSCF0791

mini-DSCF0792

mini-DSCF0788

Na de kuip is de voorkant aan de beurt. Het voorwiel eruit en het voorspatbord er af. Nu kunnen de voorpoten, het spatbord en het wiel geschilderd worden. Ik hoop alleen de remschijven los te kunnen krijgen want dat ging nog even niet los.

DSCF0853

DSCF0852

DSCF0851

Het voorwiel is ongeschilderd weer gemonteerd. De remschijven kon ik er niet af krijgen. Misschien probeer ik het nog een keer maar als het dan alsnog niet wil dan schilder ik alleen de aluminium randen groen en laat het zwarte zoals het is. Nu binnenkort het achter spatbord nog groen en natuurlijk de motor wisselen, dat is ook nog steeds niet gedaan!!

mini-DSCF0855

mini-DSCF0856 

Tussendoor is ook de console voor de radio “omgelegerd”. De speakers die ik er bij gekocht heb passen prima maar de roostertjes steken dan te veel uit. Ik moet nu dus op zoek naar een soort koplamp roostertje van Ø 12cm. Die kan ik dan weer netjes groenen en voor de speakers monteren. Ook moet er nog een antenne komen, die hoeft niet persé groen te zijn, als het een dunne uit één stuk is dan doe ik er wel krimpkous omheen.

 

Het is voor mij nu kerstvakantie 2008 en dus twee weken vrij van school. Dit is dus weer eens een prima tijd om het zijspan weer eens aan te pakken. De achterkant van de Army-Wing is nu kaal gemaakt, het achter rekje, de ophangbeugels van de tassen, de nummerplaathouder en het achterspatbord zijn gedemonteerd en grotendeels ook allemaal al geschilderd. Het spatbord moet nog maar daar moet ik eerst de staat nog van bepalen. Er lijken aardig wat roest plekken op te zitten, dus…

mini-DSCF1647

Over het nieuwe stuur had ik ook nog niets geschreven… geen tijd gehad tot nu toe!! Nou, hier is ie dan, het nieuwe stuur!! Smaller en hoger dan het “originele” en een beetje ontstaan doordat het brede stuur en de kuip met radioconsole niet zo goed samen gingen. Eerst werd er een crosser stuur opgehaald bij neef Arie. Helaas wilde dat niet zo gaan passen dus ben ik maar weer aan het Teutullen geslagen. Een bijna recht stuur van 85cm breed met in het midden een verhoging zodat hij een stuk omhoog komt waardoor de speakers niet meer door het stuur geraakt worden. Hiermee heb ik een tijdje rond gereden en het bevalt wel goed ondanks dat het natuurlijk zwaarder stuurt. Nu dus ook mooi de tijd om dit stuur te groenen. Ook de stuurklem en de zekeringenkap zijn nu groen. Straks alles weer monteren en dan is dit ook weer klaar.

mini-DSCF1653

mini-DSCF1653

mini-DSCF1653

Bovenaan de console met radio en speakers met industriële ventilatorroosters, rechts zie je nog net de antenne. Die komt van een sloop auto die we op school gebruiken om de leerlingen te leren sleutelen. Een sleutel auto dus eigenlijk.

In het midden het stuur en de montage beugel in het groen. Met de handvat verwarming moet ook nog eens wat gebeuren. Inbouwen in de kuip of zo.

Onder nog een stukje tank maar die was al bekend. Hoewel ik wel een keer wat aan die glimmende dop moet doen!!

mini-DSCF1654

Als het regent wordt de radio nat en dat is vast niet goed voor hem, het blijft een civiele autoradio. Was het een militaire uitvoering geweest dan was ie waterdicht. Daarom denk ik de afdicht flap van een plunjezak te gaan gebruiken. Ik heb ook een gezette metalen plaat gebruikt om te testen maar die kon er niet op blijven zitten tijdens het rijden.

mini-DSCF1651

Mooi overzicht zo, de radio en daar onder de tellers. De kap, die standaard boven de tellers zit, heb ik laten vervallen want die kwam in aanvaring met de console. Nu past alles goed.

mini-DSCF1658

Het achterspatbord ziet er nu een stuk mooier uit, er zat erg veel roest aan maar was nergens doorgerot. Ook het achterlicht verf ik gewoon mee en de binnenkant van het spatbord krijgt eerst een bescherm laag groen en gaat dan in de teer.

mini-DSCF1648

mini-DSCF1649

Uit de plunjezak die ik gekregen heb van Ben B, van de Honda CX500 Club, ga ik een nieuw dek maken voor de Velorex bak. Het handvat en de labelhouder laat ik midden op zitten en de zeilringen ga ik gebruiken om de achterkant vast te zetten. Misschien nog een rits aan de voorkant oid en hier en daar iets om af te spannen.

Armywing:

mini-DSCF1866

Op de school kwam ik ineens een letterset tegen! En dat bracht mij tot de volgende creatieve uitspatting:

mini-DSCF1867

Ok, op een school gaat er wel eens iets stuk, zo ook de R. Die we dan weer maken in combinatie met een P.

mini-DSCF1868

mini-DSCF1873

Hij is eindelijk getekend : ARMYWING !!

Na weer een tijdje rust ben ik toch weer begonnen met de ArmyWing. Van Ben B kreeg ik, gelijk met de plunjebaal ook een paar ransels. Een grote en een kleine. Daar zitten nu houten schotjes in zodat de tassen netjes op een soort koffer lijken. Zo hangt er nu één aan de bak en één aan het achterrekje. Om in de winter iets comfortabeler te kunnen rijden zit er nu een nieuwe handvatverwarming op en is de voorruit verbreed door twee stukken plaatstaal tegen de ruit. Van neef Jan kreeg ik een grote onderkuip, die ooit eens op een Honda heeft gezeten. “Die past dan bij jou vast ook wel”. Ja ja, nee nee dus, de kuip moest uiteindelijk in 2 delen gezaagd worden en toen paste de linker zijkant… rechts wilde iets minder fijn passen omdat de framebuis van het span er dwars doorheen moet komen. Uiteindelijk is dat wel gelukt, nu nog schilderen… Tussendoor nog de kilometerteller kabel vervangen.

 

Scheiding van de Siamese tweeling.

In de onderstaande Todo’s staat ondermeer dat het motorblok uitgewisseld moet worden. Het oude blok begint steeds slechter te starten en het olie ver(mis)bruik loopt op. Bij de koelwater controle kwam ik opeens flink veel sludge tegen in het koelsysteem. Er komt dus olie bij het koelwater. Om het blok te vervangen is het nodig dat de hele zijspanbak van de motor af gaat. 

mini-DSCF4296 

…Gescheiden Twin

AA Paddock stand

Natuurlijk zit er onder een span geen zijstandaard of middenbok, daarom is de Paddock Stand van de 50’s CX een uitkomst, hij staat lekker stevig zo.

mini-DSCF4300

Sludge = koelvloeistof vermengd met olie…

Het crème is sludge en het blauwe koelwater zie je zo goed omdat er sludge achter zit!! Kortom de radiateur zit er helemaal vol mee!!

mini-DSCF4298

Nog genoeg te doen……

De “bak” staat inmiddels in de buur garage, zo kan ik iets ruimer leven rond het span!!

Weer een stapje verder:

mini-DSCF7259

Hier is het blok vervangen en de toerentellerkabel, het frame gegroend en de kleppendeksels ook op kleur!!

mini-DSCF7260

De achterbrug los gemaakt, die zat ernstig vast en moest los geflext worden. Maar daarna meteen netjes geschilderd en voorzien van vetnippels!

mini-DSCF7261

De cardan ontluchting was zo’n beetje weg gerot… De draaibank op school deed hier goede dienst, ik heb een mooi nieuw kapje gedraaid! Helaas van gewoon staal…

Via Frans BrinkCX heb ik StahlFlex remleidingen in Engeland besteld. Daar zijn ze stukken goedkoper dan hier. Bij het demonteren van de rechter remklauw brak de ontlucht nippel. Van alles geprobeerd maar er was geen redden aan. TheoJ bleek nog een goed exemplaar te hebben liggen en een avondje bij hem langs is nooit een straf! Altijd een leuk gesprekje over van alles over motoren. Theo is een geweldige techneut en samen kunnen we het prima vinden! Na een en ander schoon gemaakt te hebben werden de voorremmen weer gemonteerd.

Bij http://www.joeynashoriginals.nl/ kocht ik een ander Harley spatbord met achterlicht voor 30 hele euro’s! Ook dit is een zaak waar je, ondanks de dure Harleys, toch redelijk goedkoop spullen vandaan kan halen. Na wat flex werk paste hij zo onder het span! Nieuwe groene verf er op en het ziet er weer perfect uit!!

De eerste proefrit was veel belovend! Hij startte snel maar hij bleef stotteren, hoog toeren draaien net of hij geen benzine kreeg. Na overleg en een en ander bekeken te hebben met Frans BrinkCX bleek een inlaat rubber gescheurd. Na dit met vulkaniserend rubber gerepareerd te hebben ging het al een stuk beter. Maar Frans zei wel meteen “zet de originele carburateur er maar weer op, dan zal het een stuk beter gaan.” En dat bleek ook. Alle problemen waren toen voorbij!!

Todo’s en Done’s:

-     Motorblok uitwisselen wegens olielekkage = Done

-     Toerenteller kabel vervangen = Done

-     Vetnippels op achterbrug maken en schilderen = Done

-     Remmerij heeft inmiddels mooie StahlFlex leidingen = Done

-     Bak weer aankoppelen = Done

-     Nieuw achterspatbord monteren en schilderen = Done

-     Schermpjes (Oorlogsverlichting) over verlichting maken

-     Accubak naar zijspanbak = Done

-     Pioniersschop ophangen = Done

-     Bescherm rubbers om de voorvorkpoten monteren = Done

-     Alarmlichten monteren

-     Een handrem maken, idee begint te komen!!

-     Andere spiegels monteren

-     Sirene

-     Rechter kuipdeel schilderen = Done

-     Leuke accessoires bemachtigen

-     Kleding completeren

 

previous

Terug naar de hoofdpagina