De zilveren GL500 Silverwing Interstate!!

 

Het verhaal begint zo…

 

Omdat ik best wel lang doorrij in de winter met de motor, Ina ook wel graag eens luxe achterop wil zitten en ik eigenlijk best wel een kouwkleum ben had ik besloten te gaan zoeken naar een motor met een kuip. In eerste instantie dacht ik aan een BMW R100RT. Best wel luxe rijden, ik had in het verleden wel eens die van buurman Arie mee gehad maar de prijzen blijven wel hoog van die dingen. Aangezien Ina binnenkort ook een nieuwe keuken wil, hebben we besloten naar een andere oplossing te zoeken.

En die kwam ineens voorbij op marktplaats. Niet te gek ver weg, in Leusden. Dus maar eens gebeld en gisteren avond kon ik om 9 uur daar langs komen. De Silverwing GL500 ziet er goed uit, heeft in het verleden wel schade gehad maar dat is netjes gemaakt. Heeft een heel net blok, zonder olie lekkages e.d. heeft 19000 miles gereden en is van 1982 dus belastingvrij. Compleet met originele Honda kofferset en topkoffer. Hij rijd fijn en het blok klinkt goed en loopt lekker rustig rond zonder bijgeluiden. Alles is netjes zonder roest en zelfs de inlaat poort rubbers zijn netjes heel. Kortom een fijne aanwinst waar ik nog wel even mee vooruit kan.

mini-DSCF0020

 

mini-DSCF0024

 

mini-DSCF0021

 

mini-DSCF0022

 

mini-DSCF0023

 

Het eerste klusje…

 

De zilveren Silverwing had wel een mooie koffer set maar er zat alleen bij de topkoffer een sleutel, die van het contactslot. De zijkoffers konden dus niet dicht. De cilinder van één van de sloten kon ik makkelijk demonteren. Nu kon ik bij de sleutelmaker een sleutel kopen zonder “baard”. De truck is nu heel rustig en voorzichtig de sleutel aan maar één kant zo te vijlen dat alle nokjes van de cilinder glad zijn met de cilinder als de sleutel in de cilinder gestoken wordt. Toen ik na 10 minuten dat voor elkaar had deed de sleutel het en kon ik de cilinder weer inbouwen. De volgende dag ben ik weer naar de sleutelmaker gegaan en heb toen de gevijlde “baard” laten kopiëren naar nog een sleutel. En van die sleutel weer terug gekopieerd naar de nog gladde kant van mijn home made sleutel. En nu heb ik twee sleutels bij mijn kofferset!!

 

Ik rij nu een tijdje op de zilveren Silverwing. Een fijne motor waar ik wel even aan moest wennen en waar toch zo hier en daar wat aan moet gebeuren. Een min puntje aan deze motor vond ik toch wel het toerental dat de motor draait bij normale snelheden. Zo draaide hij 7000rpm bij 70 mile en dat is ongeveer 110km/h. Erg veel vond ik. Ik had bedacht om een 18" CXA of B achterwiel te monteren ipv het standaard 16" achterwiel. Het wiel kreeg ik van Frans Brinkcx met nog een redelijke band erop. Die heb ik afgelopen week op de GL gezet. Het toerental bij 70 mile is nu 6200rpm. Dat scheelt dus een leuk stukje. Hij zal mischien wel wat trager worden maar wat ik er tot nu toe van gemerkt heb valt dat best mee. Vanavond heb ik de voorrem piepvrij gemaakt. (hoop ik)

 

Nu was de Pro-Link achter veering aan de beurt. Die piepte er lustig op los! De remedie voor dit euvel is vet nippels monteren. Op vrijdag avond ben ik begonnen met sleutelen. Helaas moest de hele uitlaat hiervoor er onder vandaan. Deze foto’s zijn niet van mijn GL maar mijn werkwijze was wel hetzelfde.

http://hometown.aol.co.uk/ofapars/images/link%20over.jpg

 

http://hometown.aol.co.uk/ofapars/images/link%20link%20side.jpg

 

http://hometown.aol.co.uk/ofapars/images/link%20fork%20l.jpg

 

http://hometown.aol.co.uk/ofapars/images/link%20fork%20r.jpg

Gelukkig zien de onderdelen van mijn GL er mooier uit dan dit voorbeeld. Eén van de bussen moest ik er echt uit persen, die zat best vast. Daarna 5mm gaten geboord, M6 draad getapt, vetnippels er in, alles goed schoon gemaakt en weer in elkaar gezet. Was allemaal goed te doen. En uiteindelijk de vetspuit er op!!

Piepen?? OVER!!

Het zelfde kunstje moet ook nog eens bij het zijspan gebeuren. Misschien moeten daar de bussen wél vervangen worden.

 

Radiateur

Voor mijn werk stond ik op de Techni-Show in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar reed ik vier dagen op de Zilveren naar toe. Toen ik op de vrijdag thuis kwam bleek de radiateur lek. Na een vraag op de HondaCX500 website en e-mail naar Marco bleef het even stil. Ik vond geen vervang radiateur. En zelf kon ik ook het lek niet vinden.

Op de onderdelenbeurs in Veghel lag een radiateur met elektrische fan van een CX650E. Ik had mijn lekke radiateur bij me en heb een en ander vergeleken. Het leek redelijk hetzelfde en de koop was gesloten.

Op weg naar de auto liep ik KuipWillem tegen het lijf, hij begreep meteen dat ik voor de GL500 geen elektrische fan nodig had. Willem had wel interesse in de fan. Dus ging voor de helft van het geld dat ik betaald had voor de hele combinatie, ging de fan over naar Willem.

Nou ging ik maandagavond na de onderdelenbeurs aan het sleutelen en toen bleek dat de bovenste ophangbeugels een stuk naar buiten stonden ten opzichte van de originele. Voor zulke dingen hoef ik niet lang te denken, de flex erin, buigen en lassen maar. Toen "paste" de radiateur nét. Ik heb er inmiddels een paar dagen mee gereden en deze radiateur is dicht gebleken.

Omdat ik toch liever de originele radiateur op de Zilveren wil hebben, want die past beter, heb ik hem weg gebracht naar radiateur reparatie centrum

RADCO AMERSFOORT BV.

 Nijverheidsweg-Noord 32,

 3812PM AMERSFOORT.

 Terplekke werd er even druk gezet op de radiateur en in het bad geknikkerd. Daar bleek dat het lek dicht bij het oppervlak ligt en dat hij makkelijk te repareren is. Ik heb geen haast en hij kan hem repareren waneer hij er tijd voor heeft. Ik wacht in spanning zijn telefoontje af!!

 

Nou, het telefoontje is er geweest en ik heb de radiateur opgehaald. Hij was gesoldeerd, schoon gemaakt en netjes zwart gespoten voor €30,-. Pas later heb ik deze radiateur weer gemonteerd tijdens het verhelpen van de olie lekkage op de achterste motor pakking. Nu heb ik dus een radiateur over die op de GL past. Dat houden we maar zo ;-)

 

Lowers

Via de SilverWing club werd een complete kuip met lowers aangeboden. Nou heb ik niets aan een complete kuip maar wel aan de lowers. Dus ik per e-mail een bod gedaan op de lowers en dat werd zowaar geaccepteerd!! Nou moesten de lowers uit Friesland komen en ik had niet echt zin om daar heen te rijden. De eigenaar heeft ze, uiteraard tegen betaling, aan mij opgestuurd. Ik heb inmiddels het setje lowers op de Zilveren SilverWing gemonteerd!! Perfect zeg!! Ik kan niet anders zeggen. Je stapt nu echt met verwarmde voeten en benen van de motor af!! Ze zullen er in de zomer dan ook wel af gaan denk ik maar voor de winter is het prima. Een goede aanwinst dus!!

 

 

 

 

previous

Terug naar de hoofdpagina