CX500

Hier volgt de restauratie van de CX500.

mini-M4101087kr

Zo kocht ik de CX500 van Aart B te N

DSCF0744kk

Hier heb ik het lage stuur van Henk gemonteerd en meteen een heel andere motor gekregen! Ook de balhoofd platen heb ik laten zakken op de veerpoten.Het spatbord dat het moet gaan maken op de CX. De stangetjes ingekort. Nog even wat spuiten en richten enzo. Dit is een High Way Hawk produkt dat volgens mij door hun niet meer geleverd word. Lex Motoren in Nijkerk heeft er nog wel een aantal op voorraad. Hij wordt zwart…

DSCF1154k

…met een wit biesje. Kan het oubolliger?

Na flink wat ontvetten en een paar kleine roestplekjes wegschuren heb ik de spuitbus ter hand genomen. Eerst de randjes gekit, anti steenslag aan de binnenkant gespoten en toen grondverf en zwarte verf er op! Laten drogen. Biesje plakken! Gaaf hè? Nou MOET er straks op de tank natuurlijk ook een wit biesje komen! Dat spreekt voor zich.

DSCF1356k

Het spatbord gemonteerd. Zo krijg ik tenminste niet zo’n dikke modderlaag over me heen als ik rijd. Dat gebeurde mij toen ik naar onderdelenmarkt van de CX club in Bunnik reed, moest iets uitwijken en ging toen, zonder spatbord, vol door de modder heen, Jek!

Buurt Bengels1

De Buurt Bengels moesten, op een mooie zondagmiddag, ook een rondje achter op! Jaah Arie, Dat had je nooit gehoopt! Achter op een notBMW!!  ;-)

DSCF1540k

Het gevoel begint te komen!

Het lijkt heel wat maar ’t is nog nix. De oude VT uitlaten gemonteerd, ziet er al iets beter uit. Knipperlichten op een chromen buis gemaakt. Het oude zadel en de roestige zadelbeugel eraf. Ik heb een zadeltje (die van m’n fiets is groter) gekocht bij BR Custom hier in Nijkerk. Het zadel moet nog gemonteerd worden, op de foto ligt hij los op het frame. Ik moet nog opzoek naar een Harley FX achterspatbord. Als iemand wat weet…… Note : Ik heb er inmiddels een gevonden! Als ik die heb kan ik gaan zagen en lassen aan  het frame. Ik ben al bezig om de elektronica te verleggen van de plek onder het zadel naar een nieuw plekje achter het rechter zij paneeltje. Ik weet nog niet of ik een nieuwe plaat maak waar ik alles op monteer of dat ik de bestaande kunststof plaat gebruik waar ook de gereedschap set hangt.

DSCF1544k

Ik weet nog niet of het comfortabel zit maar dat maakt niet uit voor een “show bike”. Het moet er straks gewoon top uitzien!

Ik weet het nu inmiddels wel! Voor zo’n klein zadeltje zit het helemaal niet verkeerd! Alleen die @$%#*&^$#!! Verkeers drempels moesten ze verbieden! Dat kost je je rug op wat voor motor je ook rijdt.

DSCF1619k

Ik ben een zaterdag middagje aan het “Teutullen” (nieuw werkwoord sinds American Chopper op Discovery) geweest en zie hier het resultaat! Een te gekke zadel scharnier beugel is het resultaat! Een U profiel gebogen en die op maat gemaakt tussen de frame pijpen, daar twee ogen op waar een buisje tussen past. Op dat buisje zitten twee gebogen strippen gelast die weer aan de basis  strip zitten waar het zadel aan gebout zit.

DSCF1622k

Hier zit de U profiel al in het frame gelast.

DSCF1618k

Het aanzicht van het zadel maar nog met de oude Brooks zadel veren. Hiervoor staan nog andere in bestelling bij BR Customs maar die willen nog niet erg binnen komen. Misschien ga ik nog kijken of ik een lagere beugel kan maken, of deze aanpassen want ik vind de voorkant nog wat aan de hoge kant, teveel boven de tank uitsteken. Maar eerst de nieuwe zadelveren!

DSCF1694k

En… Daar is ie dan, een heus FXR spatbord! Gekregen van Maud en Anouk voor !!! VADERDAG !!!  Gekocht bij Joeynash Originals in Garderen. Een jong bedrijf waar je goed geholpen wordt en voor redelijke prijzen. De zadel veren zijn ook binnen dus ik kan aan het werk. Ik maak weer een U profiel in het frame waar de veren op komen te staan. Het blijft hier bij proberen, passen en meten maar de vorm komt er steeds  meer in.  Als de ophang platen gemaakt zijn kan het spatbord er op  pas gemaakt worden en het oude frame weg gezaagd worden. Hier zitten wel de goede veren onder het zadel met de definitieve U profiel er onder. De fender struts zijn aan de beurt! In een container bij een jacht bouwer vond ik een stevig stukkie ijzer, 6mm dik en oppervlak genoeg voor 2 spatbord beugels. Ik een tekening gemaakt en aan de hand van daarvan ben ik gaan zagen… en decoupeer zagen…  en… boren en ronde gaten zagen en toen na weer een Teutul zaterdag middag…

mini-DSCF1904

…had ik twee fender struts! Nu nog  op de motor zien te krijgen.

DSCF1948k

En ook dat is weer gelukt! Na knap wat buigwerk heb ik de beugels op hun plek kunnen krijgen en vast gelast! De oude frame eraf geflext en dicht gelast. Weer een zaterdag om.

DSCF1955k

Zo, nu eerst alles weer in elkaar zetten en weer een tijdje rondrijden om te kijken of alles bevalt zo. Ondertussen ben ik mijn rechter zijkapje verloren! Tussen Bunschoten en Nijkerk in. Ik ben nog terug gereden maar vond nix. Mijn zijkapje is inmiddels terug!! Gisteren avond belde ik met Jan Bouw en hij wilde het kapje zelfs bij mij thuis langs brengen! Een uurtje later komt er bij mij in de straat een paard en wagen voor rijden! En Jan stapte daar af met heel triomfantelijk mijn kapje in zijn hand! Jan en zijn vrouw blijken fanatieke menners te zijn. Heel leuk om dit op deze manier mee te maken. Iedereen op de CX500 site en vooral Jan Bouw, bedankt voor de moeite!

mini-DSCF2327

Na een tijdje te hebben rond gereden op de CX met het zweef zadel, het HD achter spatbord en de HD knippers ben ik hierover zeer tevreden.

mini-DSCF2326

Inmiddels ben ik begonnen met het achter rek. Het laddertje, dat tussen het frame in moet komen, is klaar. Daar zitten twee lippen aan waar de rest van het rek weer aanvast geschroefd wordt. Het geheel ligt hier nog los op het frame.

mini-DSCF2334k

Er loopt inmiddels een bestelling bij Jan Gol voor twee spiegels, die in de stuur einden moeten komen. Ik zit nu steeds tegen mijn armen aan te kijken als ik achter me iets wil zien. Als het goed is komen die een dezer dagen binnen en kan ik die monteren. Meteen eens vragen of hij een koplamp heeft. De BMW mono’s hebben namelijk een koplamp met een teller erin. En dat is wat ik wil! En dan maar hopen dat de kabel aansluiting wil passen. Maar volgens Jan zal dat niet gaan omdat de KM teller bij die mono’s op de versnellingsbak zit aangesloten. We gaan hierover in beraad.

mini-DSCF2328k

Ik bleek twee linker spiegels mee te hebben gekregen en een linker Bumm spiegel past NIET rechts. Dus nu afwachten of er wel rechter spiegels gemaakt worden. De Hobbyist heeft ze niet maar is voor mij aan het informeren of ze wel bestaan. Het achteruit kijken in het algemeen wil ook noch niet zo lukken, de spiegel kan niet zo ver naar buiten afgesteld worden. Met een ringetje ertussen is dit wel opgelost. Ik heb nu goed zicht op links. Rechts blijkt niet te bestaan! (daar rijden geen mensen!)

Ondertussen is het koppeling handel vervangen door een subtiel chromen handeltje en een dunnere ATB kabel wat veel mooier is. Het knipperlicht en claxon knopje is veranderd en wel op de brommer manier! En een setje nieuwe handvaten voor zowel de CX als de GL. Nou moet het “olievat” nog van het stuur af! Daarvoor moet ik nog een keer bij Jan Gol langs. Op BMW’s schijnen kabel bediende remolie potten te hebben gezeten. Daar wil ik er een van hebben om zo rechts net zo’n handel als links te kunnen monteren. Ik ga zoeken.

DSCF3007k

Daarnaast ben ik pas bij Beussie in Alkmaar geweest. De bedoeling was dat ik een voorband en een set uitlaten bij hem zou ophalen maar de nieuwe band die hij had liggen was voor een CX500e en die is 18” ik moet 19” hebben. Dus heb ik alleen de uitlaten van hem meegenomen. Twee lange rechte kelken. Ik heb ze inmiddels gepoetst en ze zien er nu mooi uit. Nog een keer monteren en ik heb een net setje.

DSCF3896k

Glim glim……

Eindelijk is er een begin gemaakt met het achter rekje. 10mm rond ijzer afkomstig van een grote kabelhaspel heb ik gebogen en gelast  tot een rek. de buitenkant bestaat uit 2 delen en is aan de voor en achter zijde aan elkaar gelast. 3 midden spaken maken het rekje af. Aan de voorzijde zijn 2 ogen gelast net als op de frame brug, zodat het daar aan elkaar komt.

DSCF3954k

Het resultaat van weer een zaterdag Teutullen!

Waarschijnlijk moet nu eerst de frame brug aan het frame gelast worden. Pas daarna kan de achterste beugel naar het spatbord gemaakt worden.

Hier is ie dan, de frame brug… mét het rekje erbij.

DSCF4013k

DSCF4014k

DSCF4015k

Hier nog niet klaar maar de lijn zit er al goed in!! De brug zit aan het frame gelast en het rekje hangt nu nog los, achteraan moet nog een beugel komen om het rekje stevig vast te maken.

DSCF4043+DSCF4046

Hier is het begin van de beugel naar het spatbord toe. Het idee is de vorm de naam “de string van de CX” mee te geven ;-) Hier moet nog enig las en slijpwerk aan gedaan worden.

Ik wil een “oude” koplamp monteren maar vond niet de lamp die naar mijn zin was, en bedacht…

mini-DSCF4160mini-DSCF4163

Het koplamp idee werkt als volgt :

Men neme een stel kinderen en beloof ze dat we gaan papier-machéen. Dan neem je een ballon die ongeveer zo groot is opgeblazen als de diameter van de koplamp. Plak over de ballonnen knoop een plakbandje. Dan met repen papier-maché de ballon lekker vol plakken. Maak de ballon iets voller zodat je de rand later netjes recht kan knippen. Laat nu de ballon drogen ehh het papier dus… Haal de ballon er uit. Duw de metalen koplamp in de bol. Hierna pak je de “koplamp” dicht met plastic keuken folie. Nu kan je met polyester-maché aan de gang! Laagje voor laagje breng je polyester aan op de bol. Zelf heb ik iedere keer weer een laagje plastic keuken folie over de polyester-maché gedaan om zo al een glad geheel te krijgen. Daarna plamuren en schuren en plamuren en schuren en plamuren en schuren en plamuren en schuren en…… de koplamp erin monteren. De rest volgt!!

mini-DSCF4222mini-DSCF4223mini-DSCF4225

De oude hardrubberen voorband heeft plaats gemaakt voor een echte BT45, dat voelt veel veiliger zo!!

mini-DSCF4256   mini-DSCF4255

De 50’s CX heeft nu ook alleen nog maar een kilometer teller… de toeren teller en het controle lampen feest ie er af. Ze komen er weer in “oldstyle” led vorm op. Foto’s volgen.

mini-DSCF4253  mini-DSCF4251

En we Teutullen lekker verder zo…

mini-DSCF4258

Het rekje zit er eindelijk op!! De verf is nog nat……

mini-DSCF4260

Tussenstand ;-)

Volgende klussen zijn : de koplamp afmaken, ophang beugels daarvoor bedenken, een trekhaak voor de PAv aanhanger, controle led’s bij de km teller, enz enz enz.…..

mini-DSCF4355

Hier is dan de basis voor de nieuwe PAv trekhaak! Wat dikker staal gebruikt dan de vorige (die nu op het span zit) en hierdoor hoop ik dat hij wat stabieler is. Binnenkort even uitproberen !!

Het uitproberen heeft plaats gevonden naar Vechta! Boven de 80km/h gebeurde er weer rare dingen. Een setje andere ringen op de kruiskoppeling bracht uitkomst. De veranderingen volgen elkaar nu redelijk snel op. De controle led’s zijn toch maar lampjes geworden en zitten nu in het dashboard. De beugel van de koplamp is gelast. Heeft een tijdje op de CX gezeten maar trilde veel te veel. Ik heb nu twee extra beugels gemaakt en die op de bestaande beugel gelast. Nu is de constructie stabiel en… het ziet er nog leuk uit ook. Ondertussen kwam het aanbod van Kaspar op de CX site. Hij had van zijn overleden custom nog de tank en de zij kapjes over. Een uurtje naar Barneveld leverde een metallic groene tank op. En wat gaat er sneller dan een over zetten!

mini-DSCF4922

mini-DSCF4905

Wat doet kleur met de 50’s CX? Nou, heel veel! Het is een compleet andere motor. In 4 dagen tijd heb ik al heel vaak moeten uitleggen dat ik geen andere motor heb maar alleen een andere tank en twee zij kapjes! Met deze tank zijn wel weer meer plannen opgeborreld. Op de originele tank moet een Monza dop komen.

Tankdop_monza_IM005354

En die ziet er zo uit. Gaaf hè? Maar daar komt nog heel wat bij kijken.

mini-DSCF4907

mini-DSCF4908   mini-DSCF4913

De koplamp beugel ziet er na het test rijden zo uit.

Beussie’s uitlaten :

mini-DSCF4928

Ja ja Beussie, daar zijn ze dan eindelijk! Jouw uitlaten! Sommige dingen daar zit je lang tegenaan te hikken. En als je er dan toch eindelijk mee start dan valt het best mee. Zo ook deze uitlaten. Ze hingen al vanaf de winter, gepoetst en al, in de schuur. En ik maar dimdammen, zal ik ze nou op het zijspan zetten of toch… op de CX. Zie hier het resultaat! Er bleek een klein stukje van de tussen pijp af te moeten en daarvoor in de plaats weer een stukje pijp dat in de uitlaat past. Het resultaat mag er zijn, en het geluid ook. Iets minder heftig dan de Shadow pijpjes van voorheen maar toch een net iets meer roffeltje dan origineel. Veel dank aan Beussie.

Nieuwe ideeën!!

mini-DSCF0320   mini-DSCF0321

Mini tankhals                      Mini tankdop

mini-DSCF0323   mini-DSCF0334

Austin Flip dop                           Dicht!!

En dat alles dan weer op de 50’s CX tank…

Whhhahaaa!!

mini-DSCF0415

mini-DSCF0417

Whouw ik zie het al helemaal voor me!!  Gaten maken!!

mini-DSCF0435

mini-DSCF0436

En weer dichtmaken natuurlijk!! Het lassen is redelijk gelukt, warm ijzer trekt krom is wel weer gebleken… Het resultaat is niet verkeerd.

mini-DSCF0447   mini-DSCF0449

Zo begint het er op te lijken! De tank is dicht, met 4 bar lucht getest. Netjes geplamuurd en met een beetje grondverf er op lijkt het al aardig wat te worden!! Het idee is om de originele verf van de zijkant te laten zitten en daar “omheen” alles zwart te spuiten. Nu nog een spuiter zien te vinden die dit wil doen tegen schappelijk… Gevonden!! Ikke!

mini-DSCF0451   mini-DSCF0453

Maar eerst moeten er nog aardig wat andere dingen gebeuren.

mini-DSCF0462mini-DSCF0464

Er begint hier iemand steeds trotser te worden!! De gedachte om de tank en de rest te laten spuiten is hierbij compleet weg gevaagd! Hierbij is besloten dat ik het spuitwerk zelf doe.

mini-DSCF0467mini-DSCF0468

Het resultaat van strak afplakken komt hier redelijk tot zijn recht denk ik.

mini-DSCF0469mini-DSCF0470

En natuurlijk de tankdop er op!!

 

Geen middenbok meer

Zonder middenbok rijden is niet zo’n probleem heb ik bemerkt. Ook als je gewoon wil parkeren gaat dat meestal prima! Maar bij het sleutelen is het wel eens lastig dat de motor niet “rechtop” wil staan. Uiteraard zijn daar de zogenaamde paddock stands voor. Nou kan je alles wel kopen…… Nou ja, je weet wel. En dan is nog maar de vraag of het past met de cardan. Ik heb maar een eerste aanzet gemaakt tot een CX Paddock Stand. Na wat meten en kijken ben ik gaan zagen, slijpen en lassen. En zie hier het prototype van de CX Paddock Stand. Wegens de eerste gedachte van het ontwerp is deze net iets te laag. Er komt een opvolger welke in hoogte verstelbaar is zodat hij zowel bruikbaar is bij een 16 inch wiel als bij 18 inch versie. Dan kan ik hem ook bij de SilverWing, met 18” achterwiel, gebruiken. En die wordt wél netjes gespoten!!

mini-DSCF0535  mini-DSCF0536  mini-DSCF0537

mini-DSCF0533

CX Paddock Stand

Eindelijk zijn ze er dan, de uitlaten.

mini-DSCF0575

Nou nou……

mini-DSCF0586mini-DSCF0587

Ook deze uitlaten hadden iets meer voeten in de aarde dan ik verwacht had. Als ik de einddemper rechtstreeks op de voorste pijpen aangesloten had zouden de eindpijpen schuin naar buiten steken. En dat kan natuurlijk niet. Ze moeten zo recht mogelijk naar achteren steken. Vandaar dat er een S-bocht tussen moest komen. Nou had ik nog wat RVS bochten liggen, daar ging meteen de zaag in en werd er meteen weer gelast. Doordat er hete uitlaat gassen door gaan wordt de kleur van de RVS straks niet mooi. Dus moet het straks een dubbelwandige buis worden zodat de buitenste buis wel mooi blijft.

mini-DSCF0576mini-DSCF0578

Het staat prachtig, en het geluid is overweldigend! Twee extra dempers erin is geen overbodige luxe.

mini-DSCF0585

Een van de S-bochten.

 

Dashboard

Ik was al eerder met het dashboard bezig geweest maar dat was nog steeds niet naar mijn zin. Nieuwe idee is de kilometer teller weer links plaatsen en rechts een blok hout maken, echt eiken, met daar in de controle lampjes.

mini-DSCF2011

Men neme… een paar plankies eiken en plakke die op elkaar…

mini-DSCF2010

En tekene daar een 3 ontwerpjes op, alleen welke ga ik nauw gebruiken?? Wacht maar af tot hij uitgezaagd is.

mini-DSCF2021

Met de oude passerdoos van m’n vader heb ik het ontwerp op de eiken balk getekend. Links de toerenteller maar die is slechts voor de maatvoering, in het echie word dat de kilometer teller. In het hout komen 4 gaten die meelopen in de radius van de buitenkant van het hout. Hierin komen de controle lampjes. Links onder moet een Honda logo komen. Zo’n vleugeltje met HM er in.

mini-S90_or_CBCL160_New_Badges

Daar ben ik dus nog naar op zoek, zo’n mooie verchroomde uitvoering. Ik hoop alleen dat deze niet te groot word voor op het dashboard.

mini-DSCF2022

Complete inhoud !!

mini-DSCF2051

Ja hoor, ik heb het juiste lijntje gevonden!! Dit moet ongeveer de vorm worden maar het zal nog veranderen ivm het stuurslot.

Hier weer een nieuwtje: Andere wielen!!

Van Floris heb ik de spaakwielen van zijn Dromedaris gekocht. Ik heb gemerkt dat het Floris aan het hart ging toen ik ze bij hem kwam ophalen. Een rede te meer om ze snel op mijn 50's CX te zetten en hiermee aan te geven aan Floris hoe blij ik er mee ben!!

463754123_f358742161463754713_a7392debd8

463754307_8aa570caa9494825340_300bf526d9

Eerst even een aantal foto's van hoe Floris de velgen heeft bedacht en gemaakt!

494858463_876c10c5e9561047426_6aa06f1b77

Het eind resultaat onder de Dromedaris!!

DSCF7382

En nu onder de 50's CX!!

Het voorwiel paste niet in één keer. Floris maakte de wielen met velgen van een CX500 A, B of Z type. Laten de naven daar van nou precies 2 mm kleiner zijn dan van een CX500c zoals die van mij. Ik kwam er achter toen ik de remklauwen vast draaide. met dat ik ze aan draaide stonden kloenk meteen de remmen vast! Dan natuurlijk zoeken en kijken, remmen los en alles draait, draai ik de remmen vast dan willen de wielen niet meer draaien. toen heb ik de afstand tussen de schijven gemeten en kwam ik er achter dat er 2mm verschil in de naaf dikte zit. De snelste oplossing was 2 M10 ringen tussen de voorpoot en de remklauw te monteren. Daarmee was ook meteen het probleem opgelost!

 

 

http://www.vanengelenhoven.net/CX500_bestanden/image148.jpg

The Honda Brothers!

Het Indian museum van Tony ‘Indian’ Leenes.

Gisteren, 16-10-05, zijn we naar het Indian museum van Tony ‘Indian’ Leenes in Lemmer geweest. Een TOP museum! Wat je daar allemaal te zien krijgt is echt leuk. We werden door Tony rond geleid door zijn museum en werkplaats. Na een tijdje rond gesnuffeld te hebben was Tony ook even buiten geweest en riep toen hij weer binnen kwam “VAN WIE IS DIE HONDA MET ZIJSPAN DIE DAAR BUITEN STAAT?” Op dat moment was ik zelf net even op het toilet maar riep toch maar “VAN MIJ!”. Toen ik klaar was liep ik naar hem toe met de vraag wat er mis aan was. Tony kwam met een weder vraag. Wist je dat die Honda’s van de Indians afstammen? Ik zij hem dat ik dat niet wist en het me ook nauwelijks kon voorstellen. Er werd door Tony even wat onder de bar gegrabbeld en toen kwam er een Indian boek tevoorschijn. Na wat bladeren was daar de foto van een Indian met een “dwarse” V-twin!

http://www.vanengelenhoven.net/CX500_bestanden/image149.jpghttp://www.vanengelenhoven.net/CX500_bestanden/image151.jpg

Dit waren niet precies Tony’s foto’s maar hier is welzeker de dwars V-twin te zien. Uiteraard wel lucht gekoeld maar het principe was er al in 1947! Er schijnen er ongeveer 1000 van gebouwd te zijn. Kijk ook gerust eens op de site https://www.tonyleenes.nl/ of ga eens bij hem langs, das altijd gezellig! Wel ff een afspraak maken!!

 

 

Meer volgt…

previous

Terug naar de hoofdpagina