TomTom op de motor!!

 

Toen neef Jan en ik de planning gingen maken om op motorvakantie te gaan was de navigatie n van de items waar we mee zaten. Omdat de door TomTom bijgeleverde ring met zuignap voor op de autoruit ons niet echt degelijk genoeg leek om op de motor te gebruiken heeft Jan een mechanische tekeningen gemaakt en zo kwam er een ontwerp van een aluminium ring die op onze TomTom XLs past.

 

 

 

Ook het draaiwerk ervan werd door Jan geregeld. Aan deze ring moet weer een steun komen die op de motorkuip gemonteerd wordt.

 

 

Op de kuip van Jan was de mooiste oplossing om een M10 bout vast te lassen aan een dikke plaatring en op die plaatring hebben we een buisje met een 90 graden bocht gelast waar aan de andere kant hebben we weer een whitworth bout ingelast. Op de plaatring die op de TomTom ring kwam hebben we een whitworth moer gelast waar weer 4x een M4 gat er in zit die weer op de TomTom ring past. Voor die whitworth draad heb ik gekozen omdat elke fotocamera daar ook mee uitgevoerd is. Bij Jan bleek de montage plek goed gekozen en trilde de TomTom bijna niet. Uiteraard zijn er geen tekeningen van deze beugel want dat soort dingen bedenk ik altijd terplekke.

 

 

Bij mijn TomTom houder heb ik weer gebruik gemaakt van een standaard fotocamera steun ban Hama. Die is gemonteerd met een whitworth bout en ring in de kuip door een verhoog bus heen op de camera steun. De camera steun zit weer in een whitworth moer die aan een dikke ring zit gelast. Die ring zit weer met 4x een M4 schroef aan de aluminium TomTom houder vast. Na wat proefrijden bleek de plek op de kuip wat ongelukkig gekozen waardoor de TomTom wel erg trilde MAAR hij bleef wel goed vast zitten. De TomTom houder heb ik toen verplaatst naar een steviger deel in de kuip en dat gaf een veel rustiger beeld!! Na die testrit, op een zonnige middag, wist ik meteen dat we nog een probleem hadden, de licht inval van de zon. Na het contrast van de TomTom op zn sterkst gezet te hebben bleek dat nog niet genoeg. We begonnen samen te denken en op het internet te zoeken.

 

Dit was een idee van kunststof:

 

 

En dit een van karton:

 

Maar dit werd ons idee:

 

 

De TomTomMuts was ontstaan!! Een degelijk stuk legerdoek van een plunjezak ging dienst doen als zonnescherm. Als geintje stuurde ik Jan het volgende e-mailtje:

 

 

Waarop ik het antwoord kreeg: Doe er maar 500 Dus ik ben nog wel ff bezig ;-)

 

Met onze TomTom beugels en de TomTomMuts hebben wij door noord Frankrijk en door de Duitse ijfel gereden en is ons heel goed bevallen. Op sommige momenten zagen we mensen kijken en opmerkingen maken, meestal zeer positief, over onze vinding.

 

 

 

Terug naar de hoofdpagina