Prisma College :

                             Mobiel                             Bouw en Installatie Techniek

De praktijk examens BIT (Bouw, Instal-electro Techniek) zijn inmiddels voorbij. Het betrof een project waarin de leerlingen, in drietallen, een PMG windmolen (Permanente Magneet Generator) moesten produceren die voldoende vermogen kan leveren om een batterij van een MP3 speler of van een telefoon op te laden.

De molen bestaat uit een basisplaat met daar op een viertal spoelen die in serie geschakeld zijn, die vormen zo de stator. Deze basisplaten worden niet door de leerlingen gemaakt maar die hebben de leraren, voor het examen, samen gemaakt. Om de spoelen te wikkelen heb ik een mal gemaakt met daar op een accuboormachine, een omwentelingen teller, een klos geïsoleerd koperdraad en een “spoelhuis” waar uiteindelijk het draad van de stator op komt. Na het wikkelen van de spoel moet deze met binddraad vast geknoopt worden omdat het spoelhuis telkens voor een nieuwe spoel gebruikt moet worden.

De spoelen worden met een malletje op de basisplaat gelegd en met een warm lijmpistool op de plaat gelijmd. De spoelen moeten door te solderen met elkaar in serie geschakeld en aan de stekerbussen vast komen.

Op die basisplaat word een frame geplaatst waar een molen blad in gehangen word met onder aan de molen as een rotor die over de stator spoelen draait.

De rotor is een vlakke schijf met daarin 4 verzonken magneten.

Naast het meten van de opbrengst moeten de leerlingen een storing schema opstellen en metingen verrichten aan vier spoelen, waarvan er drie goed zijn en één fout. Daarvoor heb ik een opstelling gemaakt met vier spoelen er op die elk op twee aansluitbussen zijn aangesloten. Met een universeel meter kunnen ze dan de spoelen testen. Gebleken is dat de goede spoelen testen niet zo’n probleem is, ze zijn tussen 10Ω en 12Ω maar als de foute tevoorschijn komt is die volgens de jongens ineens 1Ω en niet oneindig.

Ook moest er een printplaatje gemaakt worden!!

Een ledje voor de BBL leerlingen

En een gelijkrichter voor de KBL leerlingen.

Alle molens op een rijtje.

Dit is wat 3 leerlingen uiteindelijk hebben geproduceerd.9

Alle leerlingen hebben het examen positief beëindigd, nu de theoretische vakken nog.